Želite plaćati u kriptovaluti u našem shopu? Od sada to možete! 

Kupujute proizvode za kosu i plaćajte ih u kripotovaluti. Za plaćanje Bitcoin-om ili nekom drugom kriptovalutom u našem online shopu, jednostavno možete plaćati u kriptovalutama koristeći platformu PayCek. Samo daberite kripotovaluta kao način plaćanja pri naplati. 

Kriptovalute – sve što trebate znati

Najveću prepreku razumijevanju čitavog ovog sustava čini nepoznavanje računalne tehnologije, ali i terminologija koja je skoro isključivo na engleskom jeziku, poput samog naziva ove tehnologije – ICO (eng. initial coin offering).

No, krenimo redom. Što je kriptovaluta? Sama riječ “kripto“ dolazi od riječi “kriptiranje“ ili šifriranje, što znači matematički pristup zaštite informacija. Kriptovalute su digitalni zapisi o određenim vrijednostima pohranjenim u digitalnim bazama. Ili, jednostavnije, kriptovaluta je digitalni novac, kreiran u digitalnom obliku kao sredstvo digitalne razmjene. Postoje samo na internetu i nije ih izdala, niti ih nadzire središnja banka ili država. Upravo zato što ih ne nadzire središnja banka, formalno nisu novac.

Kao što imate svoj novac na računu u banci, tako i svoje kriptovalute imate u svom “digitalnom novčaniku“ na nekoj od internetskih stranica koje pružaju tu uslugu. Svaka transakcija koju napravite je vrlo uređeni digitalni zapis, odnosno datoteka koja se sastoji od količine prenesenih jedinica kriptovalute i određenih javnih i tajnih ključeva adresa “digitalnih novčanika“ pošiljatelja i primatelja.

“Ključevi“ su zaporke koje su složenije od onih koje svakodnevno koristimo za ulazak u online račune, poput elektroničke pošte ili drugih aplikacija. Svaku transakciju pošiljatelj potpisuje svojim privatnim ključem, a na kraju se transakcija potvrđuje i zapisuje u mreži. Nitko u mreži ne može vidjeti privatni ključ, ali može vidjeti da je onaj tko doista ima privatni ključ poslao transakciju. Pošiljateljev potpis osigurava da nitko ne može kompromitirati sadržaj transakcije. Zato je privatne ključeve važno držati offline, odnosno izvan internetske mreže.

Razlika između transakcije kripotovalutama i kreditnim/debitnim karticama

Kada svoju debitnu/kreditnu karticu dajete trgovcu, dajete mu pristup cijeloj kreditnoj liniji, čak i ako se transakcija radi za malu količinu novca. Kreditnim karticama trgovina pokreće uplatu i povlači određeni iznos s računa. Kriptovalute omogućuju nositelju da šalje točno ono što želi trgovcu ili primatelju bez ikakvih dodatnih informacija jer kriptovalute ne zahtijevaju imena, već samo digitalnu oznaku novčanika, odnosno ključ. Stoga nema trećih strana, kašnjenja s uplatama ili plaćanja naknada

Bitcoin 

Posjedovati jedinicu neke kriptovalute otprilike je kao posjedovati neku količinu zlata. Zlato može imati veću ili manju vrijednost, u ovisnosti o mijenjanju vrijednosti na tržištu. Bitcoin je najpoznatija i prva kriptovaluta kreirana prije desetak godina. Vrijednost jednog Bitcoina 2010. godine iznosila je 0.003 dolara, a u svibnju 2018., cijena tog istog jednog Bitcoina iznosila je preko 9000 dolara, međutim, već na ljeto iste te godine vrijednost je pala na 7000 dolara, i nastavila je padati. Investiranje u kriptovalute najčešće se povezuje uz Bitcoin, čija je cijena općeniti pokazatelj kretnji tržišta, pa se ponegdje naziva i “digitalnim zlatom“. No, danas postoje stotine drugih kriptovaluta i gotovo svakodnevno se pojavljuju nove. Neke opstaju i rastu, neke se gase, no rast kripto tržišta je ustrajan. 

Prednost plaćanja kriptovalutom

Naknade su značajno niže u usporedbi s klasičnim načinima plaćanja poput kreditnih kartica. Cijeli proces plaćanja je moguće napraviti bez fizičkog kontakta.