Kako pronaći odgovarajuću peglu za kosu

Kriterij #1 - Materijali na pločicama

Sve je u materijalima i tehnologiji. Možda mislite da frizer u salonu radi neku vrstu magije na vašoj kosu, ali većina posla se obavlja od strane tehnologije u rukama.

Jer ono što ispravlja vašu kosu su negativni ioni koji se stvaraju od materijala korišteni u pločicama pegle za kosu. Kvalitetni materijali su vrlo učinkoviti u emisiji tih iona. Pločice mogu biti izrađene od keramike, titana , turmalina ili njihovih kombinacija.

Kada trebate peglu za kosu odabrati sa keramičkim pločicama? 

Vrlo jednostavno - ako imate gustu, zdravu, grubu kosu, odaberite keramiku svaki puta. Održava visoke temperature i imaju vrlo dobru raspodjelu temperature, tako da će učiniti minimalnu štetu kosi. Čvrste keramičke pločice su skuplje od onih obloženih, ali vjerujte kad kažemo da ta razlika u cijeni nestaje kada stvarno shvatite što se događa s kosom kada koristite samo obložene pločicame keramikom. Čvrste keramičke pločice su također dobre za gustu i neoštećenu kosu, a titan je loša ideja za slabu i tanku kosu.

Kada trebate peglu za kosu odabrati sa titanium pločicama? 

Korištenje pegle za kosu sa titanium pločicama je samo dobra ideja, ako imate gustu, zdravu kosu koju je inače teško ispraviti. Titanium ima mnogo veću ionsku emisiju i stoga je agresivniji. Ako imate finu ili oštećenu kosu, titan nije dobra ideja. U slučaju da se imate peglu sa titnium pločicama i ne želite se je odreći uvijek je koristite na najnižim postavkama.

Kada trebate peglu za kosu odabrati sa turmalin pločicama? 

Turmalin je poludrag kamen koji se drobi i dodaje u titanium ili keramiku za smanjenje trenja. Zato pločice prožete turmalinom su idealne za grubu kosu. Smanjena trenja će vam dati da gladak izgled.

Kriterij #2 - Veličina pločica

Idite sa širim pločicama ako imate dugu, jaku kosu (širina pločica od 2,5 cm i više) . Pegle za kosu koje su ispod 2 cm, su dobra ako imate finu svilenkastu kosu.

Kriterij #3 - Odabir temperature

Koristite peglu za kosu koja ima funkciju podešavanja temperature. To je važno da imate na umu pogotovo ako vam je kosa slaba ili oštećena. Nekontrolirano temperatura može ispucati vaše vrhove . Dakle, ovo su tri ključna kriterija kod odabira pegle za kosu. 

Kriterij #4 - Nisu svi ioni jednaki

Ok, sada smo dobili neke osnovne informacije. Ono što radi ravnanje kose su ioni. Ali tu dolazimo do složenije od toga. Površina vaše pegle za kosu će emitirati različite omjere aktivnih od pasivnih iona. Zato dobivate različite rezultate s različitim peglama za kosu za koje se čini da izgledaju na prvi pogled jednako. Različite vrste keramike i titana emitiraju različiti broj aktivnih iona, koji zapravo prodiru u vlas kose i bore se statičnim elektricitetom. Što je više tih aktivnih iona, više vlage se vraća natrag u kosu da bude sjajna i svilenkasta.

Najbolje pegle za kosu će emitrati najaktivnije ione. To je neka vrsta skrivenog znanja industrije. 
Koje onda pegle emitiraju najviše aktivnih iona? Ne možete znati. Ne baš. Da, možete pročitati naljepnicu, i to čak može reći nešto o aktivnim ionima, ali ne možete znati da li su tvrdnje na etiketi točne ili samo oglašavanje. Samo iskustvo i da li ste vidjeli pegle u akciji. 

Mogu li koristiti pegle za kosu na mokroj ili vlažnoj kosi?

Ne, osim ako nije drugačije navedeno na kutiji (ventilirajuće pegle). Vi ćete pržiti kosu do neprepoznatljivosti. Peglu treba koristiti na kosi koja je sasvim suha.