Koju boju odabrati s amonijakom ili bez?

Koju liniju boja odabrati za svoj salon ili bojenje vlastite kose? S amonijakom ili bez?

Da bismo razumjeli kako amonijak ili njegove zamjene rade - najčešće MEA, prvo moramo osvijestiti da je bojanje kose kemijski proces. To vas ne treba plašiti jer i kuhanje juhe je kemijski proces.

Prirodni PH kose je 4,5-5 (kiseli). Da bismo trajno obojili kosu ili pokrili sijede vlasi, potreban nam je PH regulator koji će povisiti PH vlasi tj. učiniti ih lužnatima. To nam je potrebno za otvaranje kutikule (površinski sloj vlasi) kako bi pigmenti mogli prodrijeti u korteks te uz pomoć hidrogen peroksida posvijetliti prirodni pigment i deponirati boju koju smo odabrali.

Gotovo cijelo stoljeće tu ulogu imao je isključivo amonijak. Amonijak je na sobnoj temperaturi  bezbojni plin, oštra, karakteristična mirisa, lakši od zraka te lako topljiv u vodi. Može biti toksičan i korozivan za pojedine materijale. Djelovanje amonijaka u bojama za kosu je brzo i efikasno. U vrlo kratkom roku on otvara kutikulu i omogućava prodiranje pigmenata dublje u vlas. Upravo ta brzina u kombinaciji s nestručnim rukovanjem, može rezultirati oštećenjem kose, odnosno gubitkom proteina i lipida.

Kod amonijaka u bojama za kosu često se spominje njegov neugodan miris.

U današnje vrijeme, zahvaljujući razvoju tehnologija na području bojanja kose, njegov neugodan miris sveden je na minimum u većini profesionalnih boja za kosu. 

MEA ili monoetanolamin je organsko-kemijski spoj iz porodice etanolamina. On je bezbojna, viskozna tekućina s mirisom sličnim amonijaku, no zbog toga što je tekućina, a ne plin, isparava sporije od amonijaka zbog čega imamo dojam da je bez mirisa. Može biti toksičan, zapaljiv i korozivan za pojedine materijale.

Djelovanje MEA je sporije za razliku od amonijaka i zato se već dugi niz godina koristi u semi i demi tj. ton na ton bojama za kosu.

Njegovo sporije djelovanje i činjenica da ima puno veću molekulu od amonijaka, omogućava nam ton na ton bojenje bez posvjetljivanja i kao i ton na ton ispiranje bez oštre linije izrasta. 

Tek možda zadnje desetljeće pojavile su se i trajne boje s MEA koje uspješno bojaju i posvjetljuju kosu te doista pokrivaju sijede vlasi (npr. KYO). Dodatkom raznih ulja u boju to je postalo moguće. Naime, s obzirom da je molekula MEA je puno veća od one amonijaka potreban joj je "nosač" (ulje) kako bi uspješno prodrla u vlas i postigla zadovoljavajuću zasićenost pigmentom.

Bilo da govorimo o amonijaku ili MEA, što je veći postotak PH regulatora u boji to vlas postaje lužnatija zbog čega dolazi do većih oštećenja kutikule odnosno gubitka proteina (keratina), a zatim i lipida i vlage. 

Stoga pri odabiru linije boja kako za korištenje u salonu tako i za bojanje vlastite kose treba pripaziti na postotak PH regulatora, ali i na kvalitetu ostalih komponenti u bojama. 

Uvijek pokušajte odabrati boje koje su obogaćene keratinom, uljima i aminokiselinama kako biste kosu njegovali prilikom procesa bojanja i spriječili moguća oštećenja.

Follow: @malifrizeraj