Razlika između demi i semi boja za kosu

Kada razmišljate o bojenju kose polutrajnim bojama za kosu vjerojatno se pitate koja je razlika između demi-polutrajne i semi-polutrajne boje?
Pa da pojasnimo; jedne i druge ne mijenjaju trajno prirodni pigment naše kose (ne dolazi do oksidacije pigmenata) što znači da nakon ispiranja naša kosa zadržava svoj prirodni ton. Međutim, koja je razlika?

Demi-permanentne boje za kosu u svom sastavu imaju oksidativne pigmente, direktne pigmente i minimalnu količinu amonijaka ili MEA, te njegujuće sastojke. Miješaju se s razvijačem manjim od 3% ili 10 VOL. kako nebi došlo do oksidacije (posvjetljivanja) prirodnih pigmenata. Tokom vremena pri ispiranju izrast će biti minimalno vidljiv te neće doći do pojave neželjenih toplih tonova. Kosa će izgledati punija i sjajnija a boja će biti prozračna i vibrantna. S demi bojama ne možemo posvjetliti kosu već ostati na istoj visini tone te promjeniti refleks (PVT 5 apliciramo npr. 5G). Osvježiti postojeću boju na dužini (u izrast apliciramo npr. 5N dužinu osvježavamo sa 6N, jedan ton svjetlije). Osjenćati ili napraviti blending sijede kose (npr. ukoliko je prirodna kosa PVT 5 apliciramo 5A kako bi smanjili razliku između bijelih, sivih i prirodnih vlasi). Neutralizirati neželjene tople podtonove nakon dekoloracije ili posvjetljivanja permanentnim bojama. Demi-permanentne boje zadržavaju se na kosi 12-24 pranja ovisno o poroznosti kose, te proizvodima za pranje i njegu kose. 

S druge strane, semi-permanentne boje za kosu u svom sastavu imaju već oksidirane direktne pigmente i njegujuće sastojke. Nanose se direktno na kosu bez miješanja s razvijačem. Najčešće dolaze u obliku pjene, gela, kreme, regeneratora a mogu biti i u tekućem stanju. Danas su jako popularne u tzv. crazy colors nijansama. Na kosi se zadržavaju najčešće 6-12 pranja ovisno od trenutnom stanju kose. Nanošenjem na zdravu neoštećenu kosu najčešće se koriste u obliku regeneratora u boji u svrhu održavanja bojane kose (vibrantni crveni i narančasti tonovi) te se ispiru već prilikom kod prvog pranja. Na srednje poroznoj i oštećenoj kosi zadržavaju se 6-8 pranja. Prilikom aplikacije istih na jako poroznoj kosi (dekoloriranoj) treba biti oprezan jer mogu ostati mrlje ukoliko kosa po dužini nije jednako porozna i posvjetljena te je moguće da se ista ne može ukloniti. Prilikom upotrebe semi-permanentnih boja postiže se intenzivni sjaj zbog većih molekula koje ostaju na površini kose. 
Naš savjet je da se uvijek prije odluke o korištenju demi ili semi boja posavjetujete sa svojim frizerom.