Regenerator ili maska? Pitanje je sad!

Često slušamo kako je za zdravlje kose od iznimne važnosti korištenje regeneratora i maski. No, postoji zbunjenost. Što od toga dvoje koristiti? Ili da koristiti oboje? 

Ovakav mail poslala nam je prije nekoliko dana Marijana iz Koprivnice koja nije jedina koju muči ova dilema. Mnogi ljudi, bez obzira koliko mislili da poznaju sve tajna njegovanja svoje kose, još nisu sigurni čemu točno služi maska, a čemu regenerator te kako se koriste. Zbog toga nakon pranja kose šamponom koketiraju i eksperimentiraju malo s jednim, malo s drugim ne bi li svoju kosu učinili blistavom i sjajnom baš poput hollywoodskih zvijezda.

Danas smo odlučili razriješiti tu dvojbu i vrlo jasno reći što točno regenerator, a što točno maska može učiniti za vašu kosu te kada i kako biste ih trebali koristiti.

Prvo, jedna definicija - vlas je cilindričnog oblika i sastoji se od module, korteksa i kutikule, a različiti proizvodi imaju različito djelovanje.

Regeneratore možemo nazvati i zaštitnim omotačima svake vlasi. Također, prekrivaju vanjski zaštitni spoj vlasišta ultratankim filmom nakon što je utrljan u kosu i ispran. Na taj način tretiranu kosu lakše je razmrsiti, a nećete imati ni mrski efekt kuštrave grive. Nadalje, takva kosa će se puno lakše sušiti i oblikovati.

Regenerator se u pravilu stavlja nakon svakog pranja kose jer povrh gore nabrojanih razloga štiti kosu od vanjskih utjecaja i sprječava pucanje vlasi. Nanosi se 3-4 cm od samog korijena kose i ostavlja najdulje tri minute. Nemojte misliti kako ćete učiniti nešto ekstra za svoju kosu ako ostavite regenerator dulje na kosi. Dapače, to je potpuno nepotrebno i nepoželjno.

Za razliku od regeneratora koji bi trebao biti konstantna njega, maska predstavlja dodatnu njegu za kosu iliti ekstremnu regeneraciju. Maska je puno bogatija po sastavu, ona dubinski hrani vašu kosu, vraća joj sjaj i jača njezinu strukturu. U pravilu se koristi jednom tjedno ili mjesečno, ovisno o potrebi određene kose. Naravno, prilikom kupnje važno je da pročitate i upute na ambalaži koje će vam reći koliko se ta maska može koristiti, tj. u kojim vremenskim razdobljima. Zapamtite da su maske poprilično intenzivne i da ih ne možete koristiti kao regenratore. Maska se nanosi 4-5 cm od vlasišta. Ako je nanesete na vlasište, što mnogi ljudi rade, ona će ga samo nepotrebno umastiti. Nakon što ste nanijeli masku, ostavite je da djeluje 15 - 20 minuta. Pritom bi bilo najbolje da je kosa za to vrijeme omotana u ručnik.

 

Donosimo TOP stručne savjete i trikove o regeneratorima i maskama:

1. Dobro isperite kosu nakon tretiranja šamponom, regeneratorom ili maskom. Neisprani preparati u kosi glavni su krivac za “bad hair” dane kada vam doslovno dođe da poludite od nemoći jer što god učinili, vaša kosa izgleda beživotna i bez sjaja.

2. Ne utrljavajte regenerator ili masku u vlasište jer time potičete mašćenje kose koja će kasnije biti teška za oblikovanje.

3. Regenerator se nanosi na donji dio kose i vrhove koji su uglavnom najoštećeniji. Ne stavljajte ih na vlasište jer će otežati kosu.

4. Ako odlučite učešljati regenerator u kosu, koristite češalj sa širokim zupcima. Ta vrsta češlja najnježnija je prema vlažnoj kosi.

5. Maska je jako dobra kada se kosa suši. Koristite kratki mlaz toplog zraka iz sušila prije prekrivanja kose ručnikom ili aluminijskom folijom.

6. Nemojte misliti da je svaki regenerator ili maska dobra za vas. Osluškujte koje su trenutačne potrebe vaše kose i nemojte kupovati proizvode a da ne pogledate za što su namijenjeni. Tako će regeneratori za jako oštećenu kosu biti prebogati za tanku i rijetku kosu, a primjerice preparati za kovrčavu kosu spljoštit će ravnu kosu.

7. Pratite i koje je godišnje doba te kakva je klima. Kosa ne treba istu njegu zimi i ljeti. Tako za hladnih dana čak i najmasnija kosa treba puno više tretmana za njegu nego inače kako bi se uspješno izborila protiv suhog zraka koji je vani i suhog grijanog zraka u prostorima. Na toplim i vlažnim klimama tanka kosa trebat će njegu samo nakon svakog drugog pranja šamponom.

8. Čuli ste da se kaže kako je manje zapravo više? E, pa primijenite tu misao i kada je riječ o njezi kose. Nemojte pretjerivati s količinom preparata koji nanosite na kosu. Dovoljno je da, primjerice, masku nanesete u količini oraha, a regenerator u količini lješnjaka. Također, nekoliko kapljica tekućine za obnovu ispucanih vrhova sasvim je dovoljno.

9. Pripazite jako dobro koji ćete regenerator odabrati. Neka to bude onaj primjeren vašem tipu kose jer inače riskirate da vam kosa bude presjajna, bolje rečeno - masna. To je jako važno jer regeneratori čine čuda za sve one dlačice što znaju nestašno stršati ili ako želite izbjeći “uključilo me u struju” izgled kose. Također čini kosu sjajnijom.

10. Kako biste produljili trajanje boje na kosi ili pojačali hidrataciju kose, isprobajte ovaj trik frizerke poznatih svjetskih zvijezda Jie Matar: nanesite regenerator na neopranu mokru kosu, dobro ga utrljajte i ostavite nekoliko minuta. Nakon toga nanesite šampon i sve isperite mlakom ili hladnom vodom. Vaša kosa će s početnim slojem regeneratora u sebe upiti vlažnost i bolje zagladiti kutikule vlasi.